Особливості оформлення угод купівлі-продажу в Україні: що змінилося

Особливості оформлення угод купівлі-продажу в Україні: що змінилося

Якщо ваша діяльність пов’язана з нерухомістю, потрібно бути в курсі нововведень законодавства завжди. Знання ключових змін допоможе швидко і без зволікань продати або купити житлову площу.

Боротьба із заниженими оцінками

У липні 2018 року в роботу була введена Єдина база звітів. Завдяки системі, з’явилася можливість моніторити звіти оцінки з орієнтиром на ринкові індикатори. Тобто, якщо експерт оцінив двокімнатну квартиру не у відповідності з фіксованим індикатором, оцінку не приймуть. Таким чином виключається можливість заниження вартості нерухомості при бажанні зменшити податкові відрахування.

Якщо під час перевірки звіт не отримав унікальний номер, угоду про купівлю-продаж нерухомості нотаріус затвердити не зможе. Право оцінювача – в перші 10 днів скласти запит на рецензування звіту з результатами оцінки. Але тоді тривалість проведення процедури займе більше часу. Також ніхто не гарантує прийняття звіту.

Зміни на первинному ринку

Оновлення торкнулося застарілої ДБН і нормативної бази будівництва. Нововведення визначають час, витрачений на будівництво, і його якість, як скоро будуть оформлені на нерухомість права власності.

На окрему увагу заслуговують зміни, що торкнулися присвоєння відповідних адрес новим квартирам. Весною 2019 року Кабміном було прийнято постанову, що спрощує процедуру. Тепер адреса видається при пред’явленні будівельного паспорта. Як тільки будівля офіційно здана в експлуатацію, вона отримує адресу на автоматичній основі, без зайвої бюрократичної тяганини.

Як виглядає законне перепланування

Якщо власник житла бажає зробити перепланування, важливо, до якого класу належить об’єкт. Для квартир, що належать до класу СС2 і СС3, узгодження і дозвіл для будівельних робіт не потрібно. Однак не варто забувати – несучі конструкції, як і раніше не можна чіпати.

Якщо план квадратних метрів, заявлений в техпаспорті, не відповідає реальному плану кімнат, але при цьому підходить під оновлені норми, угоді купівлі-продажу бути.

Чого слід очікувати в майбутньому

У найближчому майбутньому очікуються такі нововведення, стосовно оформлення угод купівлі-продажу.

  1. Кожен будівельний об’єкт буде проходити реєстрацію в електронному реєстрі. Реєстр планується зробити для проектної документації, держреєстрації прав на будівлі, будівництво яких ще не завершено, а також на майбутні об’єкти, пов’язані з нерухомості.
  2. Щоб поліпшити взаємодію між учасниками ринку нерухомості, не обійтися без створення Єдиної державної системи в електронному форматі. На електронному сервісі можна отримати повну інформацію, що стосується цікавившого вас будівельного об’єкта.

Чого зміни не торкнулися

Зміни не торкнулися податкових відрахувань і зборів.

  • 1% слід внести в ПФ, крім випадків, коли покупець купує квартиру в перший раз.
  • 5% на ДНФЛ і 1,5% на військовий збір. Якщо за останній рік угода продажу оформляється однією і тією ж особою вдруге, внесок перераховує продавець.
  • Держмито в розмірі 1% від вартості житла, яку вказав оцінювач в підсумковому звіті. Суму сплачують покупець і продавець навпіл.

Не знаєте, як правильно оформити угоду купівлі-продажу нерухомості? Замовте послугу в нашій компанії. Наші фахівці впораються з поставленим завданням оперативно і оцінку  нерухомості відповідно до чинного українського законодавства.

Рейтинг 4.5 на основі 194  ответов

Додати коментар

схожі статті


Дарування нерухомості в Україні у 2023 році - парето
Дарування нерухомості в Україні: що потрібно знати у 2023 році
procedura ocinki majna v ukrayini v 2019 roci
Процедура оцінки майна в Україні у 2023 році
купівля-продаж нерухомості в Україна - парето
Купівля-продаж нерухомості: що доведеться заплатити у 2023 році
yak zyasuvati realnu cinu vashoyi neruxomosti
Як визначити реальну вартість нерухомості?
yak provoditsya ocinka budinku
Як проводиться оцінка будинку?