Податок на нерухомість. Що пропонують змінити в 2020 році в Україні

Податок на нерухомість. Що пропонують змінити в 2020 році в Україні

У 2020 році уряд України знову заговорило про намір внести зміни в законодавчу базу щодо податку на нерухомість. Воно було озвучено головою комітету ВР з питань фінансів в ефірі радіо НВ. Данило Гетманцев заявив, що нерухомість повинна обкладатися податком за аналогією з земельними ділянками.

Суть питання про зміни в оподаткуванні нерухомості в Україні 2020

На сьогоднішній день податок на нерухомість розраховується виходячи з квадратури житла, мінімальної заробітної плати і розміру податкової ставки, яка встановлюється місцевими органами. Ці показники однакові для будь-якої нерухомості, незалежно від місця розташування, терміну експлуатації та інших індивідуальних технічних характеристик, що істотно впливають на вартість об’єкта. Такий спосіб її визначення зрівнює оплату податку незалежно від вартості об’єкта оподаткування, тобто оцінка нерухомості не проводиться. Чинний підхід нелогічний і несправедливий. Податок на землю сплачується в процентному відношенні від його вартості, для визначення якої були розроблені і діють нормативні оціночні акти. Земля оцінюється в залежності від її призначення: сільськогосподарські угіддя, під особисте господарство, для будівництва в межах населеного пункту, в користуванні підприємства. Такий підхід більш індивідуальний, а тому максимально об’єктивний.

У розпорядженні Фонду держмайна вже є деякі напрацювання щодо створення аналогічної правової бази щодо оцінки нерухомості та практичні способи її реалізації. Можливо, буде створена спеціалізована централізована оціночна компанія з відділами на місцях, які будуть займатися виключно оцінкою нерухомого майна. У кожному конкретному випадку виїжджає оцінювач і на підставі інвентаризаційної справи, нормативних документів та візуального огляду об’єкта буде давати експертний висновок про вартість.

Поки всі питання знаходяться в стадії обговорення, а сам процес вимагає удосконалення. Якщо Комітет прийде до єдиної думки і вважатиме всі моменти оцінки справедливими і правильними, то така нормативна база буде мати право на існування.

Передбачувані зміни знаходяться в стадії розробки, питання про їх практичному застосуванні остаточно не вирішене. Якщо введення законопроекту буде визнано об’єктивно необхідним, то він може бути прийнятий на початку 2021 року.

Чи плануються зміни щодо суб’єктів оподаткування нерухомості в Україні

У цьому питанні нововведень не намічається. Тобто податки будуть, як і раніше, платити всі власники нерухомості, які проживають і перебувають на території України: фізичні особи, юридичні особи, нерезедентов. Нерухомістю вважаються всі житлові приміщення і нежитловий фонд.

Податок на нерухомість належить до місцевих податків, тому встановлювати ставку будуть місцеві органи влади. На сьогоднішній день його граничний розмір становить 1,5% і згідно зі змінами №1791-VIII, внесених до Податкового Кодексу, ставка не може бути вище граничного показника. У 2020 році податок на 1 квадратний метр становить 70,85 грн. Розрахунок проводиться так: 4723 гривні (мінімальна заробітна плат в січні 2020 року) х 1,5% (ставка податку, яка затверджується місцевими органами, може змінюватися в бік зменшення) = 70,85 гривень за один метр. Наприклад, податок на квартиру загальною площею 150 квадратних метра складе: 150 кв.м – 60 кв.м (пільга) = 90 кв.м Х 70,85 грн. = 6376,50 грн.

Якщо у власності знаходиться квартира, розмір якої перевищує 300 квадратних метрів або будинок площею 500 квадратних метра, то додаткова оплата за кожен об’єкт окремо складе 25 000 гривень.

Рейтинг 4.5 на основі 206  ответов

Додати коментар

схожі статті


Дарування нерухомості в Україні у 2023 році - парето
Дарування нерухомості в Україні: що потрібно знати у 2023 році
procedura ocinki majna v ukrayini v 2019 roci
Процедура оцінки майна в Україні у 2023 році
купівля-продаж нерухомості в Україна - парето
Купівля-продаж нерухомості: що доведеться заплатити у 2023 році
yak zyasuvati realnu cinu vashoyi neruxomosti
Як визначити реальну вартість нерухомості?
yak provoditsya ocinka budinku
Як проводиться оцінка будинку?