Старт продажу землі в Україні: скільки буде коштувати гектар

Старт продажу землі в Україні: скільки буде коштувати гектар

Давно  і активно у Верховній Раді обговорювався в суспільстві Закон про зняття мораторію на продаж землі в Україні був прийнятий Верховною Радою вночі 31 березня 2020 року.

Земля в Україні тепер стане об’єктом купівлі-продажу завдяки положенням законодавчого акту України про відкриття земельного ринку. Продаж землі була відкрита народними депутатами, які прийняли відповідний Закон в ніч з 30.03 на 31.03 2020 року. Важливо відзначити, що процес прийняття ні простим, і законопроект був прийнятий тільки після того, як Володимиром Зеленським була проведена зустріч з членами фракції «Слуга народу».

Виступаючи на засіданні Верховної Ради, президент України Володимир Зеленський аргументував вимогами МВФ необхідність прийняття Закону про ринок землі, називаючи це одним з обов’язкових умов отримання чергового траншу.

Підсумком обговорень стала підтримка та голосування на користь прийняття цього закону 259 народних обранців. Серед тих, хто зробили продаж землі в Україні можливої – партії «Голос», «Європейська солідарність», «Слуга народу», «Довіра», а також деяке число позафракційних депутатів Верховної Ради. А ось мають різні позиції з багатьох інших питань ОТЗЖ і «Батьківщина» свої голоси за прийняття даного законопроекту не віддали.

Які ж основні положення Закону про ринок землі в Україні? Його головними тезами є:

  1. Земельна реформа стартує з дати вступу документа в законну силу – з 01.07. 2021 року.
  2. Під продаж не потраплять земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що перебувають у державній та комунальній власності.
  3. До 2023 року покупцями землі можуть бути виключно громадяни України, які є фізичними особами, які зможуть купувати її в кількості, що не перевищує 100 гектарів для однієї фізособи.
  4. Юридичні особи зможуть купувати землю, починаючи з 1 січня 2024 року, однак розмір площ не буде перевищувати 10 тисяч гектарів.
  5. Іноземним громадянам покупка землі стане доступна тільки в разі прийняття такого рішення всеукраїнським референдумом. Якщо народ України дасть на це добро, то іноземці зможуть купувати земельні ділянки, межі яких повинні будуть знаходитися за межами 50 кілометрової прикордонної зони держави.
  6. Неможлива буде покупка землі в Україні для юридичних осіб, бенефіціарами та учасниками яких виступають громадяни Російської Федерації, ті іноземні держави, проти яких введені санкції, а також зареєстровані в офшорних зонах.
  7. Оплатити покупку земельного наділу буде можливо тільки за безготівковим розрахунком. При цьому походження коштів, які будуть використовуватися для оплати за покупку землі, буде знаходитися під контролем податкових служб України.

Одним з основних, безумовно, є питання про вартість гектара землі. Положеннями прийнятого Верховною Радою законопроекту регламентовано, що продажна вартість земельних наділів, які підпадають під категорію площ сільськогосподарського призначення, не може бути менше, ніж нормативна грошова оцінка земельних ділянок. Встановлена норма буде актуальною до 01.01.2030 року.

За попередніми експертними оцінками вартість 1 гектара землі буде знаходитися в межах від 2 до 3 тисяч доларів. Однак існує думка, що після 2-3 років ціна гектара землі в Україні зросте майже вдвічі і становитиме до 5 тисяч доларів. Надалі тенденція зростання збережеться незмінною, і вартість земельних ділянок в 2026 році може переступити рубіж в 10 тисяч доларів США.

У зв’язку з цим для українських фермерів уряд планує запустити спеціальну програму, виділивши на її здійснення до 4 мільярдів гривень.

Рейтинг 4.5 на основі 179  ответов

Додати коментар

схожі статті


otsinka zemli
Оцінка землі під час її відчуження юридичною особою
subyekty otsinky zemli
Суб’єкти оцінки земельних ділянок в Україні
грошова оцінка землі - парето
Експертна грошова оцінка землі: порядок і правила
zemlya u 2022 roczi stane dorozhchoyu
Земля у 2022 році стане дорожчою
ocenka zemel kakov indeks za 2021 god
Оцінка земель: який індекс за 2021 рік?