термін дії звіту про оцінку - Парето

Який термін дії звіту про експертну оцінку?

Сьогодні оцінка нерухомості — це актуальна юридична процедура. І як тільки ми стикаємося з цим питанням, стає цікаво, а скільки ж часу займе весь процес. Саме тому в цій статті експерти розповіли про те, як довго триває оцінка та скільки діє звіт про виконану роботу.

Скільки часу займає процес оцінювання нерухомості?

Зазвичай для якісної та об’єктивної оцінки, оцінювачу необхідно кілька днів. Але бувають також випадки, коли замовнику потрібно експрес оцінювання (наприклад, оцінка квартири під час термінового продажу), тоді вже все залежить від сил і можливостей фахівця.

Сьогодні оцінка нерухомості відбувається досить прозоро та організовано, вона, як і будь-яка інша юридична процедура, складається з кількох етапів. Розберімо, які саме. Отже:

  1. Замовник збирає перелік необхідних документів (це можуть бути копії або навіть документи в електронному форматі) та передає експерту або оціночній компанії.
  2. Експерт-оцінювач складає звіт і вносить його у спеціальну базу. Оформляє до кінця виконану роботу та готує до передачі замовнику.
  3. У кінці замовник отримує готовий зареєстрований звіт, за допомогою якого можна легко здійснювати будь-яку юридичну угоду.

Якщо вам потрібна швидка та якісна оцінка, тоді можете сміливо звертатися до компанії «Парето». Наші фахівці зроблять усе можливе, щоб вирішити ситуацію клієнта. Крім того, що ми проводимо експрес оцінку, також у нас можлива оцінка з неповним пакетом документів. Бувають ситуації, коли звертаються клієнти з такою проблемою, як загублені документи. Кожен випадок індивідуальний і вимагає консультації від експерта. Однак нашій команді під силу розв’язати будь-яку проблему!

Залишилися питання? Залишайте заявку на нашому офіційному сайті — отримайте безкоштовну консультацію від експерта!

Які нюанси можна зустріти під час оцінювання?

На початку 2020 року в Україні почав діяти новий метод оцінки. Він полягає в тому, що кожен громадянин зможе використовувати автоматичну систему підрахунку, в результаті роботи якої можна отримати відповідний звіт. Крім того, у грудні президент України Володимир Зеленський підписав закон про ліквідацію схем у сфері оцінки нерухомості, який передбачає спрощений метод оцінки. 

Таким чином, якщо замовник оцінки не буде згоден з результатами автоматичної системи, він може звернутися за допомогою до сертифікованого експерта-оцінювача та здійснити процедуру оцінювання за загальними правилами. 

Також згідно з українським законодавством існує відкритий доступ до бази данихЦе необхідно для того, щоб перевірити інформацію про оцінку або внести додаткові зміни. 

На практиці кожне нововведення не відразу набуває популярності та реалізується без помилок. Так вийшло й з новою автоматичною базою оцінювання нерухомості, яка сподобалася далеко не всім. Давайте ж розглянемо переваги та недоліки цієї системи. 

Переваги: 

  • Прозорість і відкритість. У цьому випадку процес оцінювання відбувається автоматично, що виключає можливість складання липових результатів або ухилення від податків. 
  • Дешевше, ніж звернутися до експерта. Тут все дуже просто. Фахівцю для того, щоб здійснити оцінку, необхідні додаткові ресурси, час і сили, що відповідно коштує грошей. Система, у свою чергу, виконує все автоматично, що в рази знижує витрати. 
  • Нотаріуси мають відкритий і безкоштовний доступ до нової Бази. 
  • Швидка оцінка. Як ми вже сказали, експерту потрібен певний час для здійснення оцінки. Автоматична система ж виконує все дуже швидко, що дає можливість оцінити майно за один день. 

Недоліки: 

  • Результати оцінки не збігаються з ринковою вартістю. Звичайно, будь-яка автоматична система вимагає постійних доробок. У цьому випадку також можливі помилки, тому існує ймовірність того, що результати, отримані завдяки Базі, не будуть збігатися з реальною ринковою вартістю. 
  • Термін дії звітуотриманого автоматичним способом, всього лише один місяць. У разіякщо ви не встигнете здійснити операцію за цей періоддоведеться проходити оцінку повторно. 
  • База стала працювати відносно недавно, тому ніхто ще не впевнений в її працездатності та конфіденційності. Деякі користувачі побоюються, що коли-небудь може статися витік особистих даних. 

Протягом якого періоду дійсний звіт про оцінку нерухомості?

Термін дії оцінки нерухомості зазначає у звіті фахівець, який проводить процедуру. Період дії оцінки нерухомості за законом становить не більше півроку після дати, зазначеної в підписаному документі. Як тільки термін давності закінчився, експертизу замовляють повторно.

Якщо готується звернення до суду, яке вимагає надання результатів оцінки будинку або квартири в письмовому вигляді, терміни можуть зміщуватися. Суддя дотримується загальноприйнятого періоду давності 6 місяців. Але остаточне рішення він приймає в залежності від змін кон’юнктури ринку та падіння курсу гривні.

Договір оцінки нерухомості, виданий замовнику, складається на один об’єкт. Але закон дозволяє заповнити документ відразу на кілька об’єктів.

У тексті вказують реквізити:

  • ПІБ замовника;
  • ПІБ сертифікованого оцінювача з підтвердженням його кваліфікації;
  • об’єкт оцінки;
  • навіщо проведена процедура — мета визначає метод аналізу;
  • тип вартості;
  • які стандарти оціночної діяльності були використані;
  • коли була проведена процедура;
  • скільки діє угода;
  • скільки складає винагорода фахівця за зроблений обсяг роботи.

Стаття була корисною? У нашому блозі ми розповіли також про те, що таке державна концепція розвитку оціночної діяльності.

Рейтинг 4.5 на основі 5393  ответов
  • Нашій організації (орган державної влади) потрібно буде здійснити оцінку основних засобів для цілей бухгалтерського обліку. Який при цьому може бути строк дії звіту про оцінку? Від якої дати відраховується цей строк – дати оцінки чи дати звіту?

    • Термін дії Звіту – 6 місяців від дати оцінки. Дякуємо за ваше звернення! За більш детальною інформацією ви можете звернутися за телефонами вказаними на сайті.

Додати коментар

схожі статті


inflyacziya u 2022 roczi chogo ochikuvati
Інфляція у 2022 році: чого очікувати?
yak zniziti rinkovu vartist neruhomosti ta ne porushiti zakonodavstvo
Як знизити ринкову вартість нерухомості та не порушити законодавство?
tsina i yakistʹ otsinky
Ціна та якість: чи варто економити на послугах з оцінки?
novye izmeneniya v nalogooblozhenii nedvizhimosti
Нові зміни в оподаткуванні нерухомості
normy dstu
Новий ДСТУ – нове оформлення документів