звіт про експертну оцінку майна

Звіт про експертну оцінку майна: роль, форма та структура

Експертна оцінка майна вимагає складання звіту, який також носить назву оціночного акту, довідки про незалежну оцінку або висновку про вартість. Але незалежно від назви, у цього документа – одна чітка роль. Звіт про експертну оцінку майна дає уявлення про точну вартість оцінюваного майна, яке включено в такий звіт.

Що таке звіт про незалежну експертну оцінку майна? Як він повинен виглядати? Яка у нього форма і структура? Про це та інші нюанси читайте в цій статті.

З чого складається звіт про експертну оцінку майна

Звіт про експертну оцінку майна є технічний проект, технічна документація. Надається у вигляді невеликого журналу з титульною – головною – сторінкою, його основною частиною – тілом звіту, а також додатками. Всі частини звіту повинні бути прошиті та пронумеровані, після чого оціночна компанія та виконавці закріплюють документ своїми печатками та підписами.

Отже, звіт про експертну незалежну оцінку можна розділити на 4 основні частини.

  1. Титульна сторінка. На головній сторінці включені дані щодо назви оціночного об’єкта, фізичної адреси, а також інформація про виконавця та його підпис. В оцінці для цілей оподаткування головна сторінка повинна включати ідентифікатор по базі Фонду державного майна України (ФДМУ).
  2. Висновок (про вартість майна). Тут викладена вся основна інформація про оцінюване майно. У висновку повинна бути вказана дата оцінки та складання звіту, назва об’єкта та його адреса, ім’я/назва замовника, курс валюти, ринкова або оцінна вартість, печатка й підпис виконавця, дані про виконавця і мета оцінки.
  3. Тіло звіту. У цій частині документа включаються основні дані по методиках, термінах, підходах до оцінки, а також розрахункова і аналітична частини.
  4. Додатки. Ця частина включає в себе свідоцтва та сертифікати (ліцензії) виконавця, а також копії документації, яка використовується в процесі роботи. Наприклад, якщо ви робите оцінку будинку, до звіту потрібно докласти правовстановлюючий акт, техпаспорт та особистий паспорт (й ідентифікаційний код) замовника.

Висновок про вартість і звіт про експертну грошову оцінку – в чому різниця?

Звіт про експертну грошову оцінку майна являє собою офіційний документ, що має юридичну силу. У документі чітко встановлена ринкова вартість об’єкта. Він застосовується для різних цілей – мета вказується на сторінці висновку. Тобто, якщо звіт складається для цілей оподаткування, то застосовувати його для суду не можна.

Висновок про вартість майна — документ, що має таку ж юридичну силу, що й звіт. Однак цей документ не може застосовуватися для цілей оподаткування та для пред’явлення нотаріусу.

Звіт про експертну грошову оцінку майна: що треба знати

  • Термін дії звіту – шість місяців.
  • У документ можна вносити зміни, але тільки не стосовно терміну дії. Після шести місяців звіт потрібно робити повторно. Експерт не може оновити дату звіту, адже це є порушенням законодавства.
  • Звіт у електронному вигляді не має юридичної сили. Документ необхідно подавати в паперовому вигляді.

Компанія “Парето” виконує експертну оцінку комерційної нерухомості, оцінку житлової нерухомості, активів, автотранспортних засобів та обладнання в Києві та регіонах. Щодня наші фахівці надають консультації щодо визначення оціночної вартості майна всіх типів. Звертайтеся, ми зробимо все швидко і якісно.

Рейтинг 4.5 на основі 750  ответов
  • Від якої дати рахується термін дії звіту – від дати оцінки, чи дати, якою підписаний звіт?

    • Термін дії звіту рахується від дати оцінки (якщо вона не є ретроспективною). Дякуємо за ваше звернення!

  • Звіт про оцінку і висновок про вартість оформлюються в один документ, що прошивається, чи це мають бути окремі прошивки?

    • Висновок про вартість є невід’ємною частиною Звіту про оцінку майна. Дякуємо за ваше звернення!

Додати коментар

схожі статті


otsinka intelektualʹnoyi vlasnosti
Оцінка інтелектуальної власності: що це таке та як проводиться
Які документи важливі для оцінки об'єкта
Які документи важливі для оцінки об’єкта
Чим відрізняється оцінка майна від експертизи
Чим відрізняється оцінка майна від експертизи?
Хто такий оцінювач
Хто такий оцінювач
особливості ноу-хау
Особливості оцінки ноу-хау