otsinka avto na mytnytsi

Оцінка авто на митниці

Останнім часом збільшилися випадки, коли автолюбителі привозять машини з-за кордону (більшість з Європи), проходять український митний контроль, ставлять на облік і спокійно їздять собі на новенькому авто. А чи знали ви, що дана процедура в обов’язковому порядку передбачає проведення оцінки?  

Так ось, оцінка авто на митниці – це досить-таки делікатна процедура, що вимагає дотримання особливих правил. У цій статті ми розкриємо всі її особливості, розповімо, що впливає на ринкову вартість машини, які документи для цього потрібні та як взагалі відбувається оцінка автомобіля митницею 

Особливості оцінки автомобіля на митниці  

Оцінка авто на митниці має відмінну рису – під час процедури експерти аналізують не національний ринок нерухомості, а іноземний. У цьому випадку головну роль відіграє країна, з якої той чи інший автомобіль був привезений. Для того щоб провести оцінку, фахівці в першу чергу вивчають бази даних для аналогічних об’єктів.  

Крім того, необхідно вивчити й індивідуальні характеристики (показники) конкретного автомобіля. Таким чином, до уваги береться:  

  • дата виробництва;  
  • період, протягом якого експлуатувався об’єкт;  
  • комплектація авто;  
  • марка, модель, клас;  
  • країна та компанія, де була зібрана машина;  
  • загальні технічні показники;  
  • ступінь зносу.  

Якщо ж у вас склалася така ситуація, що транспортний засіб, який ви ввозите на територію України, має будь-які пошкодження (механічного або технічного характеру), тоді фахівці здійснюватимуть оцінку, враховуючи при цьому вартість необхідного ремонту. Таким чином, оцінювач визначає точну об’єктивну ціну автомобіля, що швидше за все буде нижчою, ніж показники оцінки на митниці.  

Що впливає на ринкову вартість авто?  

Це одне з найпоширеніших питань серед автолюбителів. Крім того, це питання актуальне під час ввезення машини з іншої держави. Як відомо, розмір податку на ввезене авто безпосередньо залежить від того, яку вартість покаже оцінка авто при розмитненні 

Отже, ринкова вартість автомобіля залежить від:  

  1. Року випуску. Звичайно, чим більше авто років, тим більше його знос. А це означає, що такому транспорту необхідне додаткове обслуговування та ремонт. Винятком можуть бути тільки старі колекційні автомобілі (тут навпаки – чим старша машина, тим вона дорожча). Крім того, нові машини мають сучасні функції, що також значно впливає на ринкову вартість.  
  2. Фізичний стан. Наявність будь-яких ушкоджень відразу ж знижує вартість авто в рази. На цей показник водії звертають увагу в першу чергу.  
  3. Комплектація. Більше опцій – вища вартість. Тут все просто та зрозуміло.  
  4. Показники пробігу. Для автомобіля існує таке поняття як «нормативний пробіг» – це певна кількість кілометрів, яка вважається нормою для пробігу конкретної марки та моделі авто. У разі якщо показники вищі за нормативний пробіг, тоді відбувається «перепробіг». Авто з перепробігом набагато нижче в ціні.  

Говорячи про те, що впливає на ринкову вартість машини, необхідно згадати й про торг. Насправді це дуже поширене поняття під час продажу. Однак проблема полягає в тому, що іноді автолюбителі не знають, де і який торг необхідно застосовувати. Так ось, якщо вам необхідно здійснити продаж терміново, тоді відсоток торгу може досягати 15%, якщо ж угода нетермінова – 5-10%.  

Як відбувається оцінка?  

Для того щоб оцінка авто при розмитненні була якісною та успішною, необхідно звернутися за допомогою до висококваліфікованого експерта. Компанія Парето вже досить довгий час надає послуги з оцінювання різного виду майна та нерухомості. Наші фахівці аналізують всі особливості ситуації клієнта та створюють, спираючись на цю інформацію, індивідуальний план роботи. Професіоналізм, якість, своєчасність – це одні з головних принципів, яких дотримується кожен з наших співробітників!  

Після того як ви укладете договір про надання послуг, оцінювач попросить вас надати всі необхідні документи для проведення процедури. Пізніше фахівець проаналізує вартість подібного автотранспорту на ринку держави, звідки авто було привезено. Потім, вивчивши індивідуальні характеристики машини, розрахує конкретну ринкову вартість цього об’єкта. За підсумком він оформляє звіт про оцінку, який має юридичну силу та може бути використаний під час розмитнення авто.  

Які документи потрібні для оцінки авто під час розмитнення?  

Отже, оцінка автомобіля митницею, як і будь-яка інша процедура, вимагає підготовки конкретного переліку документів, а саме:  

  1. Копія документів власника автомобіля, що підтверджують особу.  
  2. Копія техпаспорту на авто. 

Бувають ситуації, коли машина була отримана в результаті успадкування. Тоді необхідно буде додатково надати копію документа, який підтверджує родинні (близькі) зв’язку між померлим і спадкоємцем; копію свідоцтва про смерть; а також копію паспорта спадкоємця (якщо ж він не вступив у володіння в державі спадкодавця).  

Спеціалісти компанії «Парето» 10 років виконують оцінку будь-якого виду майна, у тому числі й автотранспортних засобів під час розмитнення. Наша команда працює в різних напрямках і знає, як вчинити в тій чи іншій ситуації, щоб процедура пройшла успішно. За весь час роботи команда виконала понад 12 500 успішних оцінок.

Хочете дізнатися більше? Тоді зверніться до наших фахівців за консультацією. Абсолютно безкоштовно ми відповімо на всі питання, які вас цікавлять!

Було корисно? Дізнайтесь більше! Наприклад про те, як відбувається оцінка вартості повітряних суден в Україні. 

Рейтинг 4.5 на основі 577  ответов

Додати коментар

схожі статті


оцінка упущеної вигоди при знищенні бізнесу - парето
Оцінка упущеної вигоди при знищенні бізнесу
оцінка майна для цілей застави - парето
Оцінка об’єктів для цілей застави
procedura ocinki majna v ukrayini v 2019 roci
Процедура оцінки майна в Україні у 2023 році
otsоцінка збитків внаслідок збройної агресії РФ - паретоinka zbytkiv
Як оцінювати збитки внаслідок збройної агресії РФ?
купівля-продаж нерухомості в Україна - парето
Купівля-продаж нерухомості: що доведеться заплатити у 2023 році