оцінка акцій для нотаріуса

Оцінка акцій для нотаріуса

Оцінка акцій для нотаріуса – це складна процедура, яка вимагає особливого підходу. При оцінюванні необхідно враховувати ряд вимог і правил, про які ми поговоримо в цій статті. Цікаво дізнатися подробиці? Тоді читайте далі.

Для чого проводиться оцінювання акцій для нотаріуса?

Звичайно ж, незалежна оцінка акцій для нотаріуса виникає при певних ситуаціях, які, в свою чергу, вимагають в обов’язковому порядку проведення оцінки. Отже, давайте розберемо, які ж це випадки.

Звертатися до фахівців для здійснення оцінювання акцій для нотаріуса потрібно, коли:

  • укладається договір купівлі-продажу існуючого бізнесу, а також певної його частини;
  • оформляється договір дарування або ренти;
  • відбувається відчуження цінних паперів (акцій);
  • акції стають частиною статутного фонду компанії;
  • цінні папери реєструються в кредитній історії в якості застави;
  • відбувається реструктуризація підприємства;
  • здійснюється процес приватизації.

ВИДИ СТАНДАРТНИХ ОЦІНОК 

Звернувшись за допомогою до фахівця, в першу чергу, визначається те, який же вид оцінки необхідно провести. У своїй практиці оцінювачі найбільш часто визначають ринкову ціну. Це та сума, яку потрібно заплатити за одну акцію на даний момент. Дані представлені на відкритому ринку, тому інформація доступна для всіх. 

До укладення угоди нікого не примушують, вона укладається за обопільною згодою сторін. При цьому одна сторона вигідно для себе продає, а друга – зацікавлена у придбанні об’єкту. Цей вид оцінки передбачає, що учасником угоди може стати будь-який потенційний покупець. За умов ринкової вартості доцільно застосовувати систему знижок. 

Ще одна дуже поширена оцінка – це оцінка інвестиційної вартості. Вона може розраховуватися для однієї людини або групи осіб, які готові внести свій вклад у розвиток бізнесу. Зазвичай об’єктом купівлі-продажу стає контрольний пакет акцій. Після їх придбання інвестор зможе реалізувати поставлену мету. 

У свою чергу, кадастрова вартість розраховується при масовій оцінці нерухомості. Вона розраховується за методом ринкової вартості. 

Відповідно до чинного законодавства акціонер, який володіє 95% акцій, зобов’язаний викупити решту 5 відсотків. При цьому ціна на них повинна бути не нижче, ніж на основний пакет (95%). 

Аналізуючи питання про те, що таке застосування знижок при оцінці акцій, можна сказати наступне. Питання про доцільність постанови потрібно приймати на підставі інформації, яку належить добре проаналізувати. Це стосується угод купівлі-продажу акцій компанії за останні 6 місяців до моменту оцінки, виплати дивідендів, специфіки придбання контрольного пакета акцій. Орієнтуватися при цьому слід на захист прав міноритарних акціонерів, враховуючи специфіку умов угоди. 

Чи залежить від дати процес обчислення розміру вартості акцій?

Оцінка вартості акцій для нотаріуса – це юридична процедура, яка фактично означає встановлення розміру ринкової вартості цінних паперів на якусь точну дату. Від яких дат залежить оцінювання? Це може бути:

  1. Поточна дата – та, яка фіксується в момент відмови від акцій або їх передачі іншій особі.
  2. Ретроспективна дата – дата смерті правовласника цінних паперів (необхідна при оформленні спадщини).

Звіт про оцінки акцій для нотаріуса

Даний звіт оформляється згідно певним законодавчим вимогам і правилам.

Так, одними з цих умов є:

  • в обов’язковому порядку документ повинен бути прошитий та скріплений спеціальною печаткою компанії;
  • кожна сторінка повинна бути пронумерована;
  • присутність підписи експерта, який проводив оцінювання, на укладанні про розмір вартості;
  • документ також скріплюється печаткою оціночної організації або приватною печаткою фахівця;
  • відповідні копії документів, які підтверджують право компанії на здійснення оцінювання цінних паперів.

Наша компанія “Парето” зможе здійснити оцінку ваших акцій у будь-яких цілях, у тому числі й для надання звіту про оцінку нотаріусу. Ми знаємо всі нюанси та тонкощі цієї процедури, адже працюємо в даній сфері вже 10 років. Оцінка цінних паперів – процедура складна, що складається з декількох етапів. Саме тому варто дбайливо ставиться до вибору оцінювача.

Наші експерти під час роботи використовують такі принципи, як якість, своєчасність, доступність, відкритість, конфіденційність і, звичайно ж, індивідуальний підхід.

Крім того, ми надаємо безкоштовні консультації. Залишайте заявку на нашому сайті, і з вами обов’язково зв’яжеться експерт.

Які існують особливості оцінювання акцій для нотаріуса?

Необхідно пам’ятати, що оцінка ринкової вартості акцій для нотаріуса означає встановлення певної ціни, по якій можливий продаж цінних паперів на відкритому ринку. І не завжди ця сума може виявитися високою. Саме тому потрібно знати фактори, які впливають на цю вартість. Отже, це:

  • обсяг пакету цінних паперів;
  • рівень ліквідності цінних паперів;
  • рівень контролю, який встановлюється в залежності від пакета;
  • біржові котирування (це співвідношення між попитом і пропозиціями щодо подібних акцій, які існують на відкритому ринку).

Якщо порівнювати даний вид оцінки з іншими, то можна сказати, що оцінювання акцій для нотаріуса вважається досить вузькопрофільним напрямком. Тому до цієї справи потрібно підходити обережно і шукати фахівців, які володіють економічними знаннями в області бізнесу та цінних паперів. Обов’язково врахуйте це під час вибору експертної компанії.

Також можуть виникнути ситуації, коли витрати під час оцінки та виплати податків виходять більше, ніж вартість цінних паперів. Для того, щоб з вами таке не сталося, заздалегідь скористайтеся відкритими базами, в яких ви зможете знайти інформацію і перевірити котирування акцій.

Ще необхідно знати про особливості некотируваних акцій. Їх вартість залежить від показників бухгалтерських розрахунків, а також від обчислення частини чистих активів, які відносяться до оцінюваного пакету цінних паперів.

Крім того, в разі отримання акцій в якості спадщини, слід пам’ятати, що процедура оцінювання повинна відбутися протягом 6 місяців. Це пов’язано з тим, що цей термін існує для того, щоб особа могла вступити в права спадкування.

Що потрібно знати під час отримання акцій у спадок?

Дане питання є дуже великим. І вимагає особливої ​​уваги, так як його процедура має індивідуальний характер.

Однак, незважаючи на всі особливості, способи отримання акцій не мають особливого механізму. Давайте розглянемо, які є методи. Це:

  1. Прийняття спадщини за законом. Найчастіше власники акцій – це люди, які юридично освічені, тому в більшості випадків вони залишають заповіт. Але, як ми знаємо, в кожному правилі є винятки. Якщо заповіт не було залишено, то акції переходять особі в порядку черги, яка встановлена ​​Цивільним кодексом України.
  2. Прийняття спадщини за заповітом. Як ви вже зрозуміли, даний спосіб є більш поширеним. У цьому випадку власник заздалегідь оформляє документ, в якому викладає бажання щодо розпорядження свого майна, в тому числі акцій. Після його смерті цінні папери переходять людині згідно із заповітом. Однак існує поняття “обов’язкова частка” – це певна частина, яка переходить людям незалежно від змісту заповіту. Дана норма також регулюється Цивільним кодексом України.

Громадяни, які отримують акції в якості спадщини стикаються з необхідністю їх оцінювання, тому що без відповідного звіту нотаріус не може видати свідоцтво про право на спадщину.

Які необхідні документи під час оцінювання акцій для нотаріуса?

Перелік документів залежить від одного дуже важливого чинника, а саме є акції котируваними чи ні.

Якщо вам необхідно провести оцінювання щодо цінних паперів, які котируються, то попередньо знадобляться наступні документи:

  • спеціальна довідка з реєстру акціонерів, в якій вказана вся необхідна інформація про власника і розмір цінних паперів, що належать йому;
  • якщо власник є юридичною особою, то також знадобиться виписка про актуальну балансову вартість.

У разі, якщо оцінюванню підлягають акції, які є не котируваними на біржі, то крім вищевказаних паперів, вам знадобиться підготувати:

  • свідоцтво, яке підтверджує реєстрацію акціонерного товариства;
  • свідоцтво, яке підтверджує постанову на податковий облік;
  • статут акціонерного товариства;
  • документи про реєстрацію емісії цінних паперів;
  • підсумковий звіт, що стосується емісій;
  • виписки, що демонструють економічну діяльність акціонерного товариства, його структуру і організацію, а також склад співробітників;
  • бухгалтерський звіт, який покаже доходи за встановлений термін;
  • детальну розшифровку статей активу балансу, які мають залишки, які датуються часом проведення оцінки;
  • а також детальну розшифровку дебиторского боргу.

Хочете дізнатися більше? Читайте про те, що трапилося з ринком нерухомості під час сучасної фінансової кризи.

Рейтинг 4.5 на основі 390  ответов

Додати коментар

схожі статті


inflyacziya u 2022 roczi chogo ochikuvati
Інфляція у 2022 році: чого очікувати?
yak zniziti rinkovu vartist neruhomosti ta ne porushiti zakonodavstvo
Як знизити ринкову вартість нерухомості та не порушити законодавство?
tsina i yakistʹ otsinky
Ціна та якість: чи варто економити на послугах з оцінки?
novye izmeneniya v nalogooblozhenii nedvizhimosti
Нові зміни в оподаткуванні нерухомості
normy dstu
Новий ДСТУ – нове оформлення документів