vyznachennya vartosti obladnannya 1

Як визначається вартість обладнання, що було у вжитку?

Устаткування — це певні виробничі й невиробничі машини та механізми, які прямо або побічно мають відношення до самого процесу виробництва. 

Оцінка вживаного устаткування частіше здійснюється з орієнтиром на аналогічні вживані вироби. Цей підхід допомагає швидко визначитися з ринковою вартістю пристосування й сьогодні. 

Якщо знайти обладнання не вдалося, за основу беруть ринкову ціну. Потім віднімають від неї знос. Причому розраховувати його можна по-різному, багато що залежить від виду пристосувань. 

Коли потрібна оцінка машин та обладнання?

Оцінка машин та обладнання може знадобитися тоді, коли об’єкт цивільних правовідносин (річ, майно, майнові права тощо) входить до господарського обороту та над ним виконуються ті чи інші економічні операції. Машини та обладнання виступають об’єктами оцінки під час різних угод, які пов’язані з визначенням, зміною та ліквідацією майнових прав. Причинами оцінки обладнання можуть бути продаж, переоцінка основних фондів, оформлення страхування, застава, ліквідація підприємства та багато іншого. 

Отже, цей вид оцінки може стати обов’язковою умовою в таких ситуаціях: 

  • отримання кредиту, де обладнання є запорукою; 
  • оформлення страхування; 
  • внесення обладнання на баланс підприємства; 
  • оплата всіх митних держзборів (для імпортованого); 
  • оформлення спадщини, де обладнання виступає об’єктом успадкування (для нотаріуса); 
  • зарахування до статутного капіталу компанії; 
  • розробка схем фінансової оренди (лізингу); 

Які документи потрібні для оцінки?

Для того щоб спеціаліст здійснив об’єктивну оцінку, йому необхідно надати певний пакет документів, а саме: 

  • назва об’єкта (марка, модель, серійний номер); 
  • інвентарний номер обладнання, його початкова ціна та залишкова вартість на момент останнього звітного періоду; 
  • місце та дата виробництва та початку експлуатації; 
  • інформація про використання та проведення всіх ремонтів, нинішній стан об’єкта; 
  • технічні показники обладнання (потужність, вага, габарити, експлуатація, продуктивність та інша інформація з технічного паспорта). 

Результатом робіт з незалежної оцінки машин та обладнання буде звіт про оцінку, який відповідає всім вимогам законодавства. Звіт містить опис об’єкта оцінки, аналіз ринку, опис методик розрахунку, розрахунок вартості машин та обладнання, додатки документів, що включають копію сертифікатів оцінювача та документів, наданих замовником. 

Методики розрахунку зносу обладнання

Оцінка обладнання в Києві проводиться з урахуванням наступних методик зносу: 

  1. Фізичний. Спеціаліст визначає дефекти, повноту комплектації та зовнішній вигляд інструментів. 
  2. Функціональний (моральний) знос. Дозволяє зрозуміти, з якими операціями обладнання більше не справляється та наскільки воно застаріло в порівнянні з сучасними основними засобами. 
  3. Зовнішній. Визначається, як економічний — більше не має попиту.

З фіксацією зовнішнього та функціонального зносу доведеться повозитися. Знос наче зрозумілий, але з 100% точністю невідомо, на яку частину від початкової ціни цей параметр зменшує ринкову вартість інструменту. 

Якщо фахівець знає, коли саме обладнання почали використовувати або купили, обчислити показник можна за допомогою методики терміну життя. Цей вид зносу носить найменування накопиченого. Він вважається найбільш об’єктивним, адже зображає відразу 3 види зносу, перерахованих вище. 

Як часто експерт проводить оцінку? 

Експерт, який проводить оцінку інструментів на підприємстві регулярно, у змозі зафіксувати реальну ціну досліджуваного об’єкта. Для цього йому потрібно не більше пари днів, хоча багато що залежить від обсягу роботи. Чим більше одиниць обладнання, тим довше проводиться аналіз. 

Фахівці компанії «Парето» мають великий досвід у наданні послуг з оцінки машин та обладнання. Ми гарантуємо якість наданих послуг і професійний підхід до проведення оцінки. Експертна оцінка машин та обладнання, виконана нашою компанією, дозволить точно визначити їх вартість і прийняти правильне рішення з приводу їх подальшого застосування, покупки або продажу. 

Рейтинг 4.5 на основі 523  ответов

Додати коментар

схожі статті


otsinka-investytsiynykh-proektiv
Як провести оцінку інвестиційних проєктів?