оцінка майна що вноситься до статутного капіталу - парето

Оцінка майна, що вноситься до статутного капіталу

Послуги з проведення оцінки майна, яке вноситься до статутного капіталу підприємства, мають попит в Україні. У цій статті розглянемо питання щодо всіх нюансів процедури.

Нормативно-правові акти

Перед тим, як розберемо основну частину питань, встановимо перелік документів, які регулюють оцінку майна, внесеного до статутного капіталу. Отже, це:

  • Цивільний кодекс України;
  • Сімейний кодекс України;
  • Закон від 17.09.08 р. № 514-VI «Про акціонерні товариства»;
  • Закон від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;
  • Закон від 19.09.91 р. № 1576-XII «Про господарські товариства»;
  • Закон від 12.07.01 р. № 2658-ІІІ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Принцип оцінки майна, що вноситься до статутного капіталу

За правилами дана оцінка повинна здійснюватися до моменту реєстрації компанії. Завдяки цьому оцінювання кожен засновник встановлює свою частину статутного капіталу.

У більшості випадків оцінка відбувається за взаємною згодою засновників. Однак також існують ситуації, коли незалежна оцінка є обов’язковою умовою (регулюється нормою статті 115 Цивільного кодексу України). Крім того, слід брати до уваги те, що оцінка майна залежить від форми створюваної компанії.

Механізми проведення оцінки


Засновники вправі самостійно визначити механізм оцінки майна, що вноситься до статутного капіталу, який повинен фіксуватися у відповідному документі (протоколі).

Сьогодні можна використовувати один з двох варіантів:

  1. Суб’єкти самостійно здійснюють оцінку, використовуючи для цього показники ринкової вартості. Документ про оцінку (акт) підписують всі учасники. У більшості випадків окремі акти оцінки не укладають, при цьому складається протокол оцінки внесків на зборах засновників.
  2. Засновники з метою проведення оцінки звертаються за допомогою до професійного експерта-оцінювача. У даній ситуації головним документом буде звіт оцінювача.

Правила проведення оцінки

У першу чергу, необхідно пам’ятати, що результати оцінки майна, яке вноситься до статутного капіталу підприємства, повинні відповідати ринковій вартості. Це зазначено в частині 2 статті 11 Закону № 514.

У частині 1 статті 8 Закону № 514 оцінювання здійснюють виключно згідно з українським законодавством. Це означає, що під час оцінювання обов’язковою умовою є залучення кваліфікованого фахівця, якого можуть призначити або на зборах засновників, або самостійно один з учасників.

Надалі на зборах учасники повинні встановити ринкову ціну внесеного майна. Цікаво, що ринкова вартість, яка вказана у звіті оцінювача, може відрізнятися від тієї, що прийнята на зборах. Різниця не повинна перевищувати показника в 10%, а причина такого відхилення повинна бути чітко прописана.

Коли необхідно залучати оцінювача?

У статті 7 Закону № 2658 вказані ситуації, коли залучення оцінювача є обов’язковою умовою. Отже, фахівець потрібен тоді, коли створюється компанія державної або комунальної форми власності. Крім того, якщо до складу засновників створюваного госптовариства входить учасник вже чинного госптовариства державної або комунальної форми, тоді також необхідно звертатися за допомогою професійного оцінювача.

Оцінка майна, що вноситься до статутного капіталу, — процедура досить складна, адже вимагає знань не тільки у сфері оцінки. Тут слід враховувати ряд факторів, пов’язаних з діяльністю підприємства.

При якісній та об’єктивній оцінці експерт повинен заздалегідь запросити всю необхідну інформацію у клієнта, підібрати найбільш ефективний підхід та обговорити всі тонкощі та нюанси із замовником.

Якщо ви шукаєте справжнього професіонала своєї справи, тоді впевнено можете звернутися до нас за допомогою! Маючи 10-ти річний стаж роботи, ми знайдемо правильну стратегію до оцінки вашого майна.

Акт прийому-передачі

Тепер поговоримо про те, коли й навіщо укладається Акт прийому-передачі. Даний документ укладається, коли відбувається процес передачі майна від одного учасника до вже наявній компанії. Акт в обов’язковому порядку повинен бути підписаний двома сторонами.

За загальними правилами документ оформляється в добровільній формі та порядку. Однак наші фахівці радять дотримуватися деяких умов:

  • внести в документ усі показники та матеріали, які є обов’язковими для початкового акту (це зазначено в частині 2 статті 9 Закону № 996);
  • у разі коли як внесок виступає автомобіль або інші об’єкти нерухомості, тоді необхідно здійснити передачу всіх відповідних документів на дане майно, що фіксується в самому акті. Якщо один із засновників, який є фізичною особою, вносить майно за допомогою нотаріального підтвердження або держреєстрації й при цьому перебуває у шлюбі, тоді обов’язковою умовою є отримання письмової згоди дружини (чоловіка). Дану згоду можна не отримувати в тому випадку, якщо нерухомість не вважається спільно нажитим майном. Однак наші експерти радять при будь-яких обставинах отримати цей дозвіл;
  • відобразити в документі детальну інформацію про характеристики внесеного майна. Візьмемо для прикладу транспортний засіб. У даній ситуації записують колір, марку, модель, рік випуску, об’єм двигуна, зареєстрований державний номер і т.д. Крім того, власник авто повинен зняти його з обліку, а обов’язок поставити автомобіль на облік покладається на компанію, якій передається даний об’єкт. У разі, коли об’єктом внеску виступає певне приміщення, то будуть вказуватися його площа, кількість кімнат, розташування, поверх і т.д.

Необхідно пам’ятати! Коли учасник віддає своє майно як внесок до статутного капіталу компанії, він автоматично позбавляється прав на дані об’єкти. З моменту передачі нерухомості право розпоряджатися майном виникає виключно у підприємства. Що ж отримує від цього засновник? Натомість учасник як компенсація за передачу свого майна наділяється корпоративними правами, які емітуються компанією. Дані права можуть бути виражені у формі акцій або будь-яких інших цінних паперів.

Було цікаво? Дізнайтесь більше! Наприклад про те, як відбувається оцінка майна у виконавчому провадженні.

Рейтинг 4.5 на основі 1513  ответов

Додати коментар

схожі статті


оцінка упущеної вигоди при знищенні бізнесу - парето
Оцінка упущеної вигоди при знищенні бізнесу
оцінка майна для цілей застави - парето
Оцінка об’єктів для цілей застави
procedura ocinki majna v ukrayini v 2019 roci
Процедура оцінки майна в Україні у 2023 році
otsоцінка збитків внаслідок збройної агресії РФ - паретоinka zbytkiv
Як оцінювати збитки внаслідок збройної агресії РФ?
купівля-продаж нерухомості в Україна - парето
Купівля-продаж нерухомості: що доведеться заплатити у 2023 році