Оцінка майна у виконавчому провадженні

Оцінка майна у виконавчому провадженні

Оцінка майна боржника у виконавчому провадженні – це процедура, що вимагає особливої ​​уваги.

Як відомо, згідно з українським законодавством у виконавчому провадженні одним з головних етапів є оцінка майна. Тут важливу роль грають суб’єкти проведення оцінки: пристав-виконавець і незалежний експерт. Важливим моментом є їх взаємозв’язок у процесі оцінювання майна боржника.

Дане питання має свої особливі правила і вимоги. Наші експерти проаналізували окремі нюанси. Тому ми пропонуємо вам розглянути їх в цій статті. Цікаво? Тоді читайте далі!

Чи має право пристав оскаржувати звіт експерта-оцінювача?

Чи має право пристав оскаржувати звіт експерта-оцінювача

Важливо знати, що згідно з українським законодавством оскаржити результати звіту оцінювача пристав не має права. Чому? Давайте розберемо це питання.

За загальним правилом оцінка майна може бути здійснена як приставом, так і незалежним фахівцем.

Залучати до оцінки експерта необхідно з двох причин, а саме коли:

  • це безпосередньо зазначено в українському законодавстві;
  • боржник не згоден з результатами оцінки пристава-виконавця (у даному випадку послуги професійного оцінювача оплачує виключно боржник).

Отже, існує законодавча норма, яка регламентує, що судовий виконавець повинен протягом 1 місяця з моменту, як було встановлено майно боржника, звернутися за допомогою до фахівця з метою оцінювання:

  • нерухомості;
  • цінних паперів, які не перебувають в обігу на відкритому ринку;
  • майнових прав;
  • коштовностей;
  • колекційних грошових коштів в іноземній валюті;
  • об’єктів історичної чи художньої цінності і т.д.

Під час ситуації, коли оцінювання здійснює судовий пристав, він зобов’язаний у відповідному акті вказати приблизний розмір вартості майна боржника. Після чого процедура оцінювання переходить до професійного експерта-оцінювача, який заздалегідь був обраний згідно з законодавчими нормами.

Як тільки експертний звіт буде готовий і переданий до виконавчого органу, виконавець має в розпорядженні три дні для того, щоб винести постанову про кінцевий результат оцінки. Копії даного документа в обов’язковому порядку повинні бути передані всім суб’єктам даного виконавчого провадження. При цьому процедура їх ознайомлення з результатами оцінювання повинна відбутися протягом одного дня з моменту складання приставом відповідної постанови.

Потрібно знати, що норми українського законодавства не передбачають ситуацію, коли пристав-виконавець стверджує результати експерта. Однак звіт може бути визначений як недійсний. Цікаво, що визначати оцінку як недійсну пристав також права не має, ця можливість надається виключно суду.

Якщо термін дії звіту про оцінку закінчився, а необхідність у встановленні ринкової вартості майна ще не зникла, тоді протягом одного місяця потрібно здійснити повторне оцінювання, знову звернувшись за допомогою до професійного експерта-оцінювача.

Оцінка згідно з ринковими цінами

Чи не є секретом те, що часто відбувається завищення розміру оцінки майна. У свою чергу, це впливає на продаж, а саме знижує її можливість. Однак бувають ситуація, коли вартість майна і знижується. У всіх цих випадках порушуються законні права та інтереси всіх учасників виконавчого провадження.

Що таке ринкова вартість? Давайте обговоримо і це питання. Під цим поняттям мають на увазі ту ціну, за яку реально продати (купити) те чи інше майно на відкритому ринку, враховуючи умови і рівень існуючої конкуренції.

Таким чином, відповідність результату експертного звіту з ринковою вартістю майна грає важливу роль. Адже при порушенні даної вимоги майно може бути зовсім не реалізовано, а виконавче провадження не буде вирішено.

Яким чином можна оскаржити результати звіту?

Отже, як ми розібрали раніше в статті ринкова вартість – це важливий показник при здійсненні оцінки майна боржника. Саме тому найчастішим зверненням до суду з приводу оскарження результатів звіту є його невідповідність з дійсною ринковою вартістю.

Згідно із законодавством результати проведеної виконавцем оцінки можливо оскаржити в судовому порядку протягом 10 днів з моменту ознайомлення учасників зі звітом, якщо дані результати не відповідають ринковій вартості майна. Крім того, оскарженню підлягає не тільки оцінка, виконана приставом, а й та, що була здійснена незалежним експертом-оцінювачем.

Стикаючись з цим питанням, учасники виконавчого провадження часто не знають, в якій формі правильно здійснювати оскарження результатів оцінки. Тому пропонуємо обговорити це.

На сьогоднішній день, виходячи з судової практики та національного законодавства, можна виділити два основні підходи оскарження результатів проведення оцінки майна.

Перший підхід. Спираючись на норми національного законодавства, які свідчать, що оскаржувати можливо тільки ті результати, що були здійснені приставом, суди винесли свої певні висновки. Таким чином, практика судів встановлює, що за допомогою самостійної подачі позову оскаржити результати оцінки, проведені експертом, є неможливим. На що саме спираються суди? Судові органи, стверджують, що експертний звіт згідно із законодавством несе виключно рекомендаційний характер. Тому певна фахівцем ціна не може бути обов’язковою, через що оспорювання за допомогою подачі самостійного позову втрачає будь-який сенс.

Однак існує цікава норма. У разі залучення приставом-виконавцем професійного експерта-оцінювача оскарженню підлягає тільки постанова пристава, яка була оформлена на основі результатів оцінки фахівця.

У даній ситуації існує єдиний виняток, коли шляхом подачі самостійного позову можна оскаржити результати оцінки, проведеної експертом. Це допускається в разі, якщо українським законодавством або іншими нормативно-правовими актами встановлено обов’язковість наявності даного показника для учасників угоди, державних органів, певного посадовця або юридичної особи.

Другий підхід. Він є більш актуальним у порівнянні з першим. Велика частина судової практики підтверджує те, що при умові не обов’язкової наявності ринкової оцінки оскаржуватися дані можуть виключно щодо постанови, яку складав і виносив пристав. Крім того, суди звертають увагу на те, що оскарження діяльності експерта-оцінювача не має сенсу, адже всі отримані показники відправляються безпосередньо приставу (важливо, що він виступає як посадова особа, а не як суб’єкт виконавчого провадження). У цьому випадку про кінцеві результати оцінки стає відомо лише з постанови виконавця, яка якраз і може бути оскаржене в суді.

Аналізуючи практичний досвід, можна зробити висновок про те, що законність виконаної оцінювачем роботи не підтверджується однією лише наявністю кінцевого звіту. Крім цього, пристав зобов’язаний перевірити всю додаткову документацію, пов’язану з проведенням оцінки. Спеціаліст повинен був проводити спеціальний аналіз, збирати і систематизувати інформацію, що стосується майна боржника. Важливо, щоб під час перевірки не знайшлися відмінності між кінцевим результатом оцінки і додатковими документами.  У такому випадку може бути винесено рішення про скасування складення постанови про результати оцінки майна боржника.

Результати оцінки, які вказує фахівець в експертному звіті

Результати оцінки, які вказує фахівець в експертному звіті

На жаль чи на щастя, але українське законодавство не встановлює для приставів такої можливості як коригування кінцевого результату оцінки, який був складений експертом, а також не передбачено внесення змін виконавцем в експертний звіт.

Виникає парадокс з цього приводу. З одного боку норми законів регламентують, що звіт фахівця має виключно рекомендаційний характер, а з іншого – пристав-виконавець не має право щось зробити щодо оцінки експерта.

У більшості випадків, коли пристав-виконавець не має необхідних навичок і знань для того, щоб провести якісну і професійну оцінку майна боржника, він привертає до оцінювання сертифікованого експерта. Звичайно ж, отримавши звіт, пристав не може самостійно і в повному обсязі оцінити законність і правдивість виконаної фахівцем роботи.

Таким чином, ставлячи під сумнів результати фахівця, пристав має право подати окремий позов. Так він захистить не тільки законні права та інтереси всіх суб’єктів виконавчого провадження, а й свої в тому числі. Адже, як ми розібрали вище, оскарженню підлягає саме постанова виконавця про кінцевий результат оцінки, який формуються на основі отриманих даних від фахівця.

Для того, щоб уникнути сумнівів щодо професіоналізму експерта-оцінювача, радимо вам звернутися за даними послугами в компанію Pareto. Чому саме до нас? Тому що наша команда – це фахівці, які мають всі необхідні знання і навички для того, щоб здійснити оцінку будь-якого майна за максимально короткі терміни. Наші переваги полягають в наступному:

  • професіоналізм кожного співробітника;
  • відкритість цінової політики, яка підтверджується постійним контактом між клієнтом і експертом (кожен крок заздалегідь обмовляється і затверджується);
  • конфіденційність всієї вашої особистої інформації і даних;
  • економія ваших сил і часу;
  • в результаті отримання якісного і професійного звіту про результат виконання оцінки.

Було корисно? Дізнайтесь більше! Наприклад про те, чому Міністерство юстиції виставило на продаж в’язницю.

Рейтинг 4.5 на основі 266  ответов

Додати коментар

схожі статті


оцінка упущеної вигоди при знищенні бізнесу - парето
Оцінка упущеної вигоди при знищенні бізнесу
оцінка майна для цілей застави - парето
Оцінка об’єктів для цілей застави
procedura ocinki majna v ukrayini v 2019 roci
Процедура оцінки майна в Україні у 2023 році
otsоцінка збитків внаслідок збройної агресії РФ - паретоinka zbytkiv
Як оцінювати збитки внаслідок збройної агресії РФ?
купівля-продаж нерухомості в Україна - парето
Купівля-продаж нерухомості: що доведеться заплатити у 2023 році