Витратний підхід до оцінки вартості машин та обладнання

Витратний підхід до оцінки вартості машин та обладнання

Кожне велике підприємство рано чи пізно стикається з необхідністю проведення оцінки машин та обладнання. Дуже часто виникають питання, які стосуються цієї процедури. Тому ми вирішили розповісти вам про деякі особливості, а саме про те, що таке оцінка обладнання витратним підходом.

Що таке витратний підхід до оцінки вартості машин та обладнання?

Відповідаючи на це питання, в першу чергу, необхідно сказати, що таке витратний підхід. Цей спосіб ґрунтується на підрахунках всіх необхідних витрат для створення, встановлення, обслуговування та продажу будь-якого об’єкта. Якщо говорити іншими словами, то це всім відома собівартість.

Цей підхід називають ще як майновий. Найчастіше він застосовується під час оцінки обладнання, розділу майна в судовому порядку, страхування або оподаткування.

Як і всі інші методи, витратний підхід має свої особливі переваги, а саме:

  1. Він простий у застосуванні.
  2. Його результати точніші.
  3. З його допомогою також є можливість встановити реальну ринкову ціну, яка необхідна під час купівлі-продажу обладнання.

Тепер давайте обговоримо більш докладно витратний підхід до оцінки вартості машин та обладнання. У цьому питанні найголовніше – брати до уваги ті чинники, які впливають на кінцевий результат оцінки. До них можна віднести:

  1. Показники експлуатації (це безпека, ступінь збереженості, рівень працездатності тощо).
  2. Конструктивні фактори (маса, матеріали, габарити тощо).
  3. Показники економічності (необхідні витрати, амортизація, час використання тощо).
  4. Функціональні фактори (потужність, підйом можливого вантажу, рівень продуктивності тощо).
  5. Естетичні характеристики (марка, модель, колір тощо).

Методи витратного підходу

Також необхідно обговорити існуючі методи витратного підходу. Основна класифікація відбувається на прямі та непрямі методи. Якщо ж говорити за оцінку обладнання, то тут найчастіше застосовуються саме прямі методи витратного підходу.

На сьогоднішній день існує три прямих методу. Давайте їх розглянемо більш детально.

  1. Аналіз калькуляцій. Цей спосіб ґрунтується на підрахунках витрат, що входять у калькуляцію, які відбуваються завдяки індексації.
  2. Поетапний (поелементний) розрахунок. Головна ідея – це прорахунок кожної частини обладнання окремо. Потім отримані суми складають та отримують кінцевий результат.
  3. Укрупнений розрахунок собівартості. У цьому випадку відбувається підрахунок собівартості завдяки укрупненим нормативним затратам в компанії. Ці витрати визначаються з урахуванням рентабельності.

Як відбувається оцінка витратним підходом?

Отже, методи витратного підходу ми обговорили. Тепер давайте поговоримо про те, як на практиці відбувається оцінка обладнання витратним підходом.

У будь-якому випадку для того, щоб отримати необхідний звіт про оцінку, вам необхідно буде звернутися за допомогою до відповідних експертів. Компанія Парето надає будь-який вид оціночних послуг. Наші фахівці мають великий досвід роботи та постійно вивчають зміни в теоретичній і законодавчій частині. Ми вирішуємо будь-яку проблему та складаємо експертні звіти, які мають юридичну силу та можуть бути використані в будь-якій правовій ситуації.

Як же наші фахівці виконують цю роботу? Оцінка витратним підходом має на увазі визначення ринкової вартості об’єкта за допомогою такої формули:

С3Міо = ПВВ – ІСОВ, де:

С3Міо – це ринкова ціна обладнання, що встановлюється витратним підходом.

ПВВ – це повна відновна вартість устаткування.

ІСОВ – загальний (сукупний) знос устаткування.

Виходячи з цієї формули, можна зробити висновок, що перед експертом постає одне головне завдання – визначити повну відновну вартість і загальний знос. Розглянемо докладніше.

Для того, щоб визначити ПВВ може бути використаний один із існуючих методів:

  1. Метод загальної оцінки машини. Цей спосіб ґрунтується на встановленні аналогічних чинників, завдяки яким проводиться аналіз і розраховується підсумковий показник.
  2. Метод поелементного підрахунку. Такий спосіб застосовується в тих випадках, коли обладнання складається з багатьох деталей, агрегатів, дані про вартість яких дуже поширені та є загальнодоступними. Таким чином, спочатку експерт оцінює кожен елемент машини, а потім прораховує підсумковий показник.
  3. Метод аналізу індексації витрат. Тут до уваги беруть укрупнені витрати, які безпосередньо беруть участь у роботі та продуктивності обладнання. Спочатку за основу беруть стандартні ціни, які були актуальними на момент створення об’єкта. Потім з урахуванням індексації розраховують нинішню вартість обладнання. Після переводять цей показник в ПВВ та отримують кінцевий результат.

Про повну відновну вартість розповіли, перейдемо до зносу.

Витратний підхід до оцінки вартості машин та обладнання полягає у визначенні всіх видів зносу: фізичного, функціонального та морального. Звичайно, може скластися ситуація, коли якийсь із цих показників відсутній. У будь-якому випадку експерт зобов’язаний вказати кожен вид зносу або факт його відсутності.

Встановивши всі необхідні показники, фахівець розраховує необхідну величину – сукупний знос.

Таким чином, у результаті всіх підрахунків ми отримуємо всі величини для того, щоб встановити ринкову ціну обладнання та машин.

Цей розрахунок є теоретично базисним, тому не можна сказати точно, чи буде ваша процедура оцінки такою самою чи ні. Все залежить від обсягу роботи, її складності, наявності всіх документів, термінів тощо.

Перелік необхідних документів для оцінки витратним підходом?

Говорячи, про саму процедуру оцінки, необхідно сказати й про документи, які вимагаються від власника устаткування.

Базовим пакетом документів вважаються:

  1. Документи, які підтверджують ваше право власності на об’єкт (договір купівлі-продажу, дарування, оренди тощо).
  2. Дані про прилад або машину (сюди входить повна назва, модель, марка, країна-виробник, компанія-виробник, дата випуску та початку використання, цільове призначення).
  3. Дані про основні технічні показники (потужність, рівень продуктивності, ступінь працездатності, вага, зовнішні розміри тощо).
  4. Документи, які характеризують початкову та залишкову вартість обладнання, амортизацію, річні показники тощо.
  5. Інформація про обслуговування машини, дані про ремонт або модернізацію (якщо такі були).
  6. Інформація про наявність чи відсутність певних боргових зобов’язань або обмеження щодо експлуатації цього обладнання.

Цей перелік є стандартом і може змінюватися в залежності від індивідуальної ситуації клієнта.

Якщо ви бажаєте дізнатися, які саме документи необхідно буде надати, а також, яка процедура оцінки підійде саме вам, тоді зверніться за консультацією до сертифікованого фахівця. Експерти Парето розробляють для клієнтів індивідуальні програми роботи, ми не працюємо за шаблоном, тому в нашій якості та професіоналізмі можете не сумніватися. Це все підтверджується успішними кейсами та клієнтами, які постійно до нас повертаються.

Було корисно? Дізнайтесь більше! Наприклад про те, як відбувається оцінка обладнання порівняльним підходом.

Рейтинг 4.5 на основі 1299  ответов

Додати коментар

схожі статті


оцінка упущеної вигоди при знищенні бізнесу - парето
Оцінка упущеної вигоди при знищенні бізнесу
оцінка майна для цілей застави - парето
Оцінка об’єктів для цілей застави
procedura ocinki majna v ukrayini v 2019 roci
Процедура оцінки майна в Україні у 2023 році
otsоцінка збитків внаслідок збройної агресії РФ - паретоinka zbytkiv
Як оцінювати збитки внаслідок збройної агресії РФ?
купівля-продаж нерухомості в Україна - парето
Купівля-продаж нерухомості: що доведеться заплатити у 2023 році