оцінка квартири для іпотеки

Як здійснюється оцінка квартири для іпотеки: особливості процедури

Оцінка квартири для іпотеки є обов’язковою процедурою. Під час оформлення кредиту це є одним з головних вимог банку. Цікавить, які особливості має дана процедура? Тоді читайте в цій статті думки експертів.

Навіщо здійснюється оцінка квартири для іпотеки?

Як відомо, під час видачі кредиту банк проводить оцінювання платоспроможності свого клієнта. Це відбувається для того, щоб уникнути ризиків невиплати.

Однак у випадку з іпотекою можна сказати, що дане кредитування оформляється на довгий термін, а сума видачі є досить великою. Тому платоспроможність – це не найголовніший фактор. Обов’язковою умовою є оформлення майна в якості застави. Якщо клієнт не виплатить позичену суму, то банк зможе продати закладену нерухомість. Саме тому банку важливо знати, який грошовий розмір вони отримають у разі продажу. Тут і здійснюється попередня оцінка.

Крім того, оцінювання квартири під час іпотеки необхідно і для страхової компанії (для того, щоб оформити договір майнового страхування).

Хто здійснює оцінку?

У ситуації, яку ми розглядаємо, процедуру оцінювання може здійснити або сам банк, або незалежний експерт.

Отже, давайте розберемо докладніше.

Банк встановлює розмір оцінки виключно за згодою з клієнтом. Якщо під час оформлення іпотеки висунута банком оцінка задовольняє позичальника, тоді втручання незалежного фахівця не потрібно. Однак це буває вкрай рідко.

У більшості випадків до даної процедури залучається незалежний експерт, третя особа, яка не має інтересу до результатів оцінки.

Крім того, важливо знати, що кваліфікований фахівець вибирається за взаємною згодою банку та клієнта. Так як банк зацікавлений в тому, щоб обрана оціночна компанія мала хорошу репутацію і авторитет.

В яку ціну обійдеться оцінка?

Ціна оцінки квартири для іпотеки залежить від ряду факторів. Якщо ж оцінювання буде здійснювати банк, то клієнтові така послуга буде безкоштовною. У разі залучення кваліфікованого фахівця всі витрати покриває позичальник. Клієнт банку підписує договір з оціночною компанією, згідно з яким і відбувається оцінка квартири.

У свою чергу, на розмір вартості може вплинути:

  • регіон місцезнаходження квартири;
  • розташування в населеному пункті;
  • особливі характеристики квартири (поверх, кількість кімнат, ремонт і тд.);
  • додаткові послуги фахівця.

Також різні оціночні компанії можуть встановлювати різну вартість оцінки. Якщо ви хочете дізнатися, скільки буде коштувати оцінювання, то ви можете заздалегідь проконсультуватися з фахівцями.

Які існують методи оцінки квартири для іпотеки? 

Отже, давайте поговоримо про те, яким же способом можна оцінити квартиру. Сьогодні їх існує три. Почнемо з найпоширенішого та популярного.

Порівняльний метод оцінки. Даний спосіб використовується для оцінювання житлової нерухомості. У цьому випадку експерт знаходить аналогічні об’єкти, порівнює їх вартість та визначає ціну оцінюваної квартири. Однак варто знати, що порівняльний підхід не так вже просто здійснити. Мало буде визначити середню вартість аналогічних квартир. Метод вимагає певного аналізу. У свою чергу, на вартість квартири впливає багато факторів (поверх, район, ремонт, квадратура і тд). Наприклад, якщо експерт знайде аналогічний об’єкт, але на іншому поверсі, цей показник теж враховується. Кваліфікований фахівець виключно за допомогою спеціальних знань може здійснити оцінку квартири, застосовуючи порівняльний підхід.

Крім вищевказаного способу, існують ще два: дохідний та витратний методи. Дані підходи використовуються набагато рідше, вони застосовуються щодо комерційної і житлової нерухомості, яка спрямована на здачу в оренду. Ці методи ґрунтуються на аналізі подібних квартир, а також на їх фінансових витратах.

Документ, який оформляє експерт в кінці оцінки

Звіт про оцінку – це спеціальний документ, який складається фахівцем і який має юридичну силу в ситуаціях, пов’язаних з необхідністю оцінювання нерухомості.

Звіт може бути оформлений в паперовому або електронному форматі. Обов’язковою вимогою є те, що його необхідно роздрукувати, прошити, а також експерт повинен розписатися в ньому та завірити відповідною печаткою (це у випадку з паперовим варіантом). Якщо документ електронний, то він завіряється електронним друком.

Тепер давайте з’ясуємо, що вноситься до звіту. Отже, це:

  • безпосередньо реквізити документа (дата оформлення та спеціальний номер);
  • дані про експерта-оцінювача;
  • характеристика оцінюваного об’єкта (площа, адреса, стан, поверх і тд.);
  • опис території (розвиток інфраструктури, транспортні розв’язки, екологічний стан і тд.);
  • аргументація методу, який був обраний для здійснення оцінки;
  • хід виконання оцінки;
  • перелік документів, які брали участь у процесі оцінювання;
  • фотографії оцінюваної квартири;
  • остаточна вартість квартири, яку встановив фахівець;
  • дата визначення ціни квартири (трапляються випадки, коли ця дата не сходиться з датою оформлення звіту).

Складений документ може бути використаний протягом шести місяців. Якщо ж через більший термін вам знову знадобиться звіт про оцінки квартири, тоді необхідно буде замовляти в експерта нове оцінювання.

Було корисно? Дізнайтеся в кейсі про те, як здійснюється оцінка іменної акції для приватного акціонерного товариства.

Рейтинг 4.5 на основі 507  ответов

Додати коментар

схожі статті


оцінка упущеної вигоди при знищенні бізнесу - парето
Оцінка упущеної вигоди при знищенні бізнесу
оцінка майна для цілей застави - парето
Оцінка об’єктів для цілей застави
procedura ocinki majna v ukrayini v 2019 roci
Процедура оцінки майна в Україні у 2023 році
otsоцінка збитків внаслідок збройної агресії РФ - паретоinka zbytkiv
Як оцінювати збитки внаслідок збройної агресії РФ?
купівля-продаж нерухомості в Україна - парето
Купівля-продаж нерухомості: що доведеться заплатити у 2023 році